Modül H1 nedir?

Montajı yapılan asansörün kalite sistemi ile birlikte temel sağlık ve güvenlik gereklerini karşıladığını kanıtlayan asansör CE belgelendirmesidir. 2014/33/AB asansör yönetmeliği ve ek kısmında tam kalite güvence başlığı altında incelenmektedir. Modül B ve E belgesinden farkı, istediğiniz tipte (elektrikli 1/1 askı, elektrikli 2/1 askı ya da hidrolik) istediğiniz hız ve beyan yükünde asansör montajı yapabilirsiniz. Burada önemli olan konu yapacağınız asansör tasarımının uygulanabilir olması gerekmektedir. ASANMEK MÜHENDİSLİK olarak Türkiye genelinde yapmış olduğumuz neticelenen projelerde biz sizlere bu güveni sunuyoruz.

Ayrıca güvenlik komponenti kullanım özgürlüğüne sahipsiniz. Örnek verecek olursak Modül B de 5 adet regülatör markası kullanabilirken, Modül H1’de piyasada bulunan istediğiniz marka CE’li ürünü kullanabilirsiniz.

Modül H1 belgesi, Modül B+E belgesi ve modül G belgelerine nazaran montaj sayısını arttırarak kurumsal olmaya yönelen asansör firmaları tarafından tercih edilmektedir.

Modül H1 belgesi avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Avantajları;

  • Yoğun montajda birim maliyet düşmektedir.
  • İstenilen tahrik türü, askı tipi, hız ve beyan yüküne göre asansör monte edebilme özgürlüğü olur.
  • İstenilen CE belgeli asansör komponenti kullanım özgürlüğüne sahip olunur.
  • Devlet ihalelerinin bir kısmında Modül H1 belgesi istenmektedir.
  • Kurumsal firma izlenimi oluşturur.
  • Tasarım inceleme ile gelen Risk analizi maliyetleri düşer.
  • Bakım ve revizyonlarda güvenlik ekipmanı değiştirme özgürlüğü oluşur.

Dezavantajları

  • Orta ve az sayıda montajlarda yıllık yüksek maliyet çıkar.
  • Asansör SMM’li 2 adet mühendis sigorta ve maaş maliyeti vardır.
  • Yıllık SMM ve Büro Tescil( mühendislerin) maliyetleri vardır.
  • Montajlarda ki Sorumluluk asansör firmasındadır.
  • A tipi muayene kuruluşunun haricinde ilave kontrol yok

Modül H1 belgesi ne kadar süre geçerlidir?

Asansörler için alınan Modül H1 belgesi 1 sene geçerli olmakla birlikte her sene yenilenmektedir.

Modül H1 belgesi fiyatı ne kadardır?

Modül H1 belgesi için ilk çalışmaya başladığımız firmalar için ASANMEK olarak uygun fiyat sunmaktayız. Bizimle iletişime geçiniz

Modül H1’de mühendis çalıştırmak zorunda mıyım ?

Her asansör firması hizmet vermek amaçlı hizmet yeterlilik belgesi alması gerekmektedir. Asansör firmalarında TSE HYB denetimi esnasında bünyesinde asgari 1 mühendis çalıştırma zorunluluğu vardır. Modül H1 belgesi alacak firma çalıştırdığı bir mühendisin yanında ikinci bir mühendis almak zorundadır.

Hangi mühendislik alanından mezunlar Modül H1 belgeli asansör firmalarında çalışabilir?

Modül H1 belgesi için MMO ve EMO ya kayıtlı 2 mühendis gerekmektedir. MMO ve EMO’nun asansör SMM, asansör mühendis yetki belgesi ve büro tescil yetki belgesi vermiş olduğu Makine, Elektrik-Elektronik, Elektronik Haberleşme, Mekatronik vb. gibi mühendisler MODÜL H1’li asansör firmalarında çalışabilir.

Modül H1 belgeli firmalar kendi bünyelerindeki mühendisler ile projelerini tasarlayıp hazırlayabilirler mi?

Onaylanmış kuruluş tarafından tasarım kontrol ve doğrulama seviyesinden geçip Modül H1 belgesi alan asansör firmaları asansör proje ve tasarımlarını kendi bünyelerinde gerçekleştirebilmektedirler. Fakat birçok Modül H1 belgeli asansör firması mühendislik firmalarından yardım almaktadır. Modül H1 belgeli fazla sayıda asansör firması tasarım, asansör avan ve uygulama proje desteğini ASANMEKten almaktadır.

Modül H1 belgesi almalı mıyım?

Asansör montaj sayılarını yıllık olarak hesapladığımızda 100’den fazla sayıda montaj yapan asansör firmaları için hesaplı bir belgelendirme türüdür. Ayrıca bazı kamu kurumlarının asansör montaj ihalelerinde modül H1 belgesine sahip olmayı şartnamelerine şart olarak yazmaktadır. TOKİ vb. toplu konut işlerinde asansör sayısının fazla olmasından dolayı tercih edilebilir.

Modül H1 ile birlikte alınabilen tasarım inceleme belgesi nedir?

Asansörlerin tasarım incelemesine dayalı uygunluğu olarak geçen tasarım inceleme belgesi kısaca, Modül H1 belgesine sahip firmaların risk analizi belgesidir. Modül H1 belgesini veren Onaylanmış Kuruluşun; asansör firmasına yılda 1 kez gerçekleştirmiş olduğu risk analiz metot ve önlemlerini sahada ve evrak ortamında uygunluğunu kontrol edip verdiği belge türüdür. Asansör firması belgelendirme kapsamında bulunan risk analizi için bu belgeyi aldıktan sonra yapacağı risk analizlerini ücretsiz kendi bünyesinde, mühendisleriyle birlikte yapabilir.