Asansör Yönetmelikleri ve Standartları
- 2014 / 33 / AB asansör yönetmeliği
- Asansör periyodik kontrol yönetmeliği
- Planlı alanlar tip imar yönetmeliği
- Asansör işletme ve bakım yönetmeliği
- Asansör PGD yönetmeliği
- Standartlar
- 81-20
- 81-50
Tip İmar Yönetmeliğinde Asansör
Soru ve cevaplar açılır kapanır olacak. Soruların üzerine tıklayınca cevap açılacak
Asansör CE belgelendirme Nedir
Asansör CE belglendirme dediğimizde 2014/ 33/AB yönetmeliği bu konuyu Madde 19 da uygunluk değerlendirme başlığı altında anlatmaktadır.2014/ 33/AB yönetmeliğine göre montajı yapılan asansörlerde tescil işlemi yapılabilmesi için firma Modül B ve Modül E ( Modül B+ E ) ya da Modül H1 belgesine sahip olmalı. Bu belgelere sahip olmayan olmayan firmalar Modül G ( Birim doğrulama ) yöntemiyle asansör adına CE belgesi alabilmektedir. Asansör firmaları tarafından karşıtırılan en önemli detay bu noktada yaşanmaktadır. Modül G alan bazı asansör firmaları diğer montajları için monte edebilir firma yetkinliğini kazandığını düşünmektedirler. Fakat alınan modül G belgesi onaylanmış kuruluş tarafından belirtilen adreste kontrol edilen asansör için geçerlidir.
Asansör Firması olarak Hangi CE belgesini almayım?
CE işareti ve şeması
Asansör CE belgesi almalımıyım?
Modül G belgesinin avantajları nelerdir?
- Onaylanmış kuruluk ile risk paylaşılır
- Risk analizi birlikte
- Asansör üzerinde tarafsız göz ile ilave kontrol
- Asansör tiplerine göre ( Makine daireli, Makine dairesiz ve hidrolik ) montaj özgürlüğü
- Güvenlik ekipman seçimi
Rsik analizi etiketler
Modül G belgesinin dezavantajları nelerdir?
- Ekonomik değil
- Modül G belge çıkarma süresi
Modül G denetimi
Modül G ile belge verilen, kontrol edilen asansör A tipi muayene kuruluşu tarafından fren testine tabi tutulurmu ?
Asansör montajından sonra modül G alınan asansör tescil öncesinde A tipi muayene kuruluşu tarafından muayeneye tabi tutulur. Bilim ve sanayi bakanlığının aldığı karara göre asansör montajında CE belgesi alarak alınan modül G belgesine sahip asansör A tipi muayene kuruluşunca yapılan kontrolde %125 beyan yük v beyan hızında frenleme yapılmaz
Modül G nedir ?
2014/33/AB asansör yönetmeliğinde birim doğrulama olarak geçen Modül G, her asansörün bir birim doğrulama olarak tek başına belge alması işlemidir.
Modül G belgesi almalımıyım ?
Neden modül G, Niçin Modül G, Modül G almak
Yıllık gerçekleştrimiş olduğunuz ve tescilini aldığınız asansör sayısı 5 in altında ve bulunduğunuz bölgede yapılan inşaatlarda risk analizi gerektiren durumlar çıkıyorsa Madül G almanızı tavsiye ediyoruz. Ya da montaj kalitenizi arttırmak ve tarafsız kuruluştan kontrolden geçirtip sorumluluk paylaşımı yapmak için Modül G almalısınız.
Modül G belgesi fiyatları ne kadar tutar ?
Güncel Modül G fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz
Modül G belgesi nasıl alınır?
Asansör fırması tarafından montajı bitirilen asansör kendi bünyesinde son kotrolü yaptıktan sonra alanında yetkin asansör mühendislik firması ile iletişime geçer. Yapıya ait yapı ruhsatı, asansör avan porjesi ve asansör firmasının resmi evrakları Asansanmek Mühendislik ile paylaşılır. Onaylanmış kuruluş ile ortaklaşa belirlenen denetim günü planlaması yapılır. Belirlenen günde gerçekleştrilen denetim neticesinde asansörde eksik var ise firma bilgilendirilir. Asanmek mühendsilik tarafından hazırlanan asansör teknik dosyası onaylanmış kuruluşta incelenir. Montaj eksiği olmayan ya da eksikliği giderilen asansörün modül G si basılır.
Modül G başvusunda gerekli olan evraklar nelerdir?
- Ticaret sicil gazetesi
- Vergi levhası
- İmza sirküsü
- Oda faaliyet belgesi ( Ticaret ya da esnaf odası )
- Modül G başvuru evrağı
Modül G belgesi ne kadar sürede çıkar
Asansör teknik dosyası ve asansörün motajında eksiklik olmaması durumunda 1-7 günde çıkmış olur.
TSE HYB belgesi almak için modül G belgesi almak gerekirmi ?
Asansör firmalırı için TSE hizmet yeterlilik belgesi almanın ya da yenilemenin yapılabilmes için yılda en az 1 montaj yapması gerekmektedir. yılda 1 adet montaj şartına en ekonomik çözüm ise Modül G belgesi ile sağlanır.
Modül G teknik dosyasında hangi evraklar bulunmalıdır ?
Firma resmi evrakları, yapı ruhsatı, onaylı avan ya da uygulama projesi kapağı ( asansör A3 standartına göre kontrol edilecek ise gerekli ), AB uygunluk beyanı, asansör seyir defteri, asansör temel özellikleri, montaj ve bakım kılavuzu, garanti belgesi, güvelik ekipman listesi, kullanma kılavuzu, son kontrol formu, mühendis taahhütnameleri, asansör mühendis SMM ve büro tescil belgeleri, frima proje hizmetini doğrudan Asanmek gibi bir firmadan aldıysa, aralarındaki poje sözleşmesi asansör CE teknik dosyasında bulunması gerekmektedir.
Modül B ve E belgesi avantajları nelerdir?
- Fazla montajlarda ekonomik
- Tek seferlik belge bekleme süresi
- Asansör Bakım ve revizyon ( modernizasyon ) larında güvenlik aksamlarını değiştirme yetkisi
Modül B ve E belgesi dezavantajları nelerdir?
- Sorumluluk firmada
- Risk analizi gerektiren durumlarda ilave modül G maliyeti
- A tipi muayene kuruluşları haricinde ilave bir kontrol yok
- Asansör tiplerine ( makina daireli, dairesiz, hidrolik) hız aralıkları, beyan yükü aralıklarına göre ayrı modül B belgesi, maliyet ve zaman kaybı
- Kullanılacak güvenlik ekipmanları, ilk denetimde belirtilen sayıda
Modül B nedir ?
Monte edilen ve model olarak gösterilen bir asansörün temsili olarak temel sağlık ve güvenlik gereklerine göre inceleyip belgelendirme hizmetine denir. KIsaca özetlemek gerekirse asansör askı tipi ( 1/1, 2/1 vs. ), hızı ve beyan yükü minimum ve maksimum aralığına ve belirlemiş olduğumuz 5 adet güvenlik aksamı markası sınırlarında belgelendirme yapılır.
Modül E nedir ?
Asansör montaj firmasının asansörler hakkında oluşturmuş olduğu kalite sisteminin işletildiğini kanıtlayan belgelendirme yönetmidir.
Modül B+ E nedir ?
2014/33/AB ve eki ile güncellenen Modül B ve Modül E belgesi asansör firmalarına monte eden statüsü kazandırması için yeterli değildir. Modül B ile gelen monte edilebilir asansör tipleri ve özelliklerini modül E deki kalite sistemi tamamlamaktadır.
Modül B belgesi ne kadar süre geçerlidir ?
Asansör firması kendi adına almış olduğu Modül B belgesi 5 yıl geçerlidir.
Modül E belgesi ne kadar süre geçerlidir ?
Asnasör firmasının kendi adına almış olduğu Modül E belgesi 1 yıl geçerlidir.
Modül B , Modül E , Modül B+E fiyatı ne kadar ?
Modül B , Modül E , Modül B+E belgesine sahip olmak isteyen asansör firmaları her modül B için ödeme yapması gerekmektedir. Örneğin 3320 ile 800 kg kapasitesinde asansör montajları için Modül B alan firma 1000 kg kapasitesinde asansör için ayrı bir Modül B nelgesi almalıdır. Ya da Elektrikli 1/1 askı Modül B sine sahip olan firma ELektrikli 2/1 askı montaj yapabilmesi için ayrı bir MOdül G belgesi alması gerekecektir. Asansör CE belgesi olan Modül B ya da Modül B nin tamamlaması olan modül E belgesini senede bir sefer tek belge olarak yenileme ücreti ödemesi yeterlidir. Modül B+ E, Modül B ve Modül E ilk sefer çalışmayı yapacağımız asansör firalarına uygun ücret için Asanmek mühendislik ile iletişime geçiniz.
Modül B+E belgesi almalısınız?
Asanmek mühendislik olarak tespit etmiş olduğumuz maliyet hesaplamalarında yılda 5 in üzerinde yapılan asansör montalarında Modül B+E almanın en uygun çözüm olduğu belirlenmiştir. Fakat unutmamak gerekir ki asansörde risk analizi gereken bir durum ile karşılaşıldığında Asansöre ait CE belgesi olan Modül G alınacaktır. Ayrıca sahip olunan modül B ekipmanı içermeyen asansör montajında ya Modül G ya da ayrı bir Modül B alınması gerekecektir.
Modül B de onaylanmış güvenlik akşamı dışında başka bir marka akşam kullanabilirmiyim?
Asansörlerde AB tip incelemesinde tanımlamış olduğumuz güvenlik akşamlarından ( tampon, regülatör, kapı kilitleri, fren, kontrol kartı) farkı bir marka kullandığımız durumda iki seçenek mevcuttur.
- Farklı marka kullandığınız asansörde ya asanmek mühendislik yardımıyla Modül G yapmak.
- Onaylanmış kuruluştan almış olduğunuz asansör Modül B belgesinde Asanmek mühendislik aracılığıyla asansör komponent markası değişiklik başvurusu yapmak.
Modül B, Modül E, Modül B+E nasıl alınır?
Asansör firmaları için modül B veya Modül E ya da Modül B+E belgesini almak için öncelikle Asanmek mühendislik firmasına resmi evraklar ile başvuru yapılır. Asanmek mühendislik tarafından aşağıda belirtilen evraklar hazırlanır
- Örnek asansör teknik dosyası
- Asansör tiplerine ait proje ve hesaplamalar
- Asansör firması ile Asanmek in mühendislerince birlikte karar verilen güvenlik ekipmanları marka listeleri ve Asanmek tarafından tedarik edilen güvenlik ekipman CE belgeleri
- Modül E kalite güvence sistemi evrakları
- Asansör ölçü aletlerinin Asanmek işbirliği ile yapılan kalibrasyon evrakları
Asansörlerde Modül B+E belgesi denetimden ne kadar süre sonra çıkar?
Asansmek mühendislik tarafından hazırlanan Modül B ve Modül E teknik dosyası ile 1-2 hafta içerisinde çıkmaktadır.
Asansör Modül B+E teknik dosyasında hangi evraklar bulunmalıdır?
- Modül G teknik dosyasında bahsetmiş olduğumuz asansöre ait teknik dosya
- Belirlenen asansör varmayan aralığına uygun asansör tip projeleri
- Asansör ölçüm aletleri kalibrasyon raporları
- Kalite dokümanları
Asansör kalite dokümanları nelerdir?
- Asansör kalite el kitabı (KEK)
- Asansör Prosedürler
- Asansör Proses plan kartları
- Asansör Talimatlar
- Asansör Kalite kontrol planları
Asansör kabin içine yapıştırılan CE etiketi ve işletme talimatımdaki CE etiket numarası kısmına hangi numara yazılmalıdır.
Asansör firması olarak Modül G belgesi aldıysanız CE etiketi altına Modül G belgesi üzerindeki onaylanmış kuruluş kimlik numarası yazılmalıdır. Bu kimlik numarasına ülkemizde ülkemizde genellikle 4 haneli olarak rast gelmektedir. Asansör ruhsatını Modül B+E ye göre alacaksanız kabin üzerindeki CE etiketi ve işletme talimatı kısmına Modül E sertifikasındaki asansör belgelendirmesi yapan onaylanmış kuruluş CE bölgesindeki kuruluş kimlik numarası yazılmalıdır.
Önemli: B+E belgeli asansör firması olarak Modül G yaptırab firmalar CE etiketi altına hangi numarayı yapacaklarını bilmemektedir. Asansör adına Modül G belgesi çıkarttıysanız Modül G belgesi üzerindeki Asansör belgelendirmesini yapan kuruluşun kimlik numarası yazılmalıdır.
Asansör tescillinizi Modül H belgesine sahip firma olarak yapacaksanız Modül H belgesinde bulunan kimlik numarasını CE etiketi altına ve işletme talimatın a yazmalısınız.
Modül blok diyagram
Modül H1 nedir?
Montajı yapılan asansörün kalite sistemi ile birlikte temel sağlık ve güvenlik gereklerini karşıladığını kanıtlayan asansör CE belgelendirmesidir. 2014/33/AB asansör yönetmeliği ve ek kısmında tam kalite güvence başlığı altında incelenmektedir. Modül B ve E belgesinden farkı, istediğiniz tipte (elektrikli 1/1 askı, elektrikli 2/1 askı ya da hidrolik) istediğiniz hız ve beyan yükünde asansr montajı yapabilirsiniz. Burada önemli olan konu yapacağınız asansör tasarımının uygulanabilir olması gerekmektedir. Asanmek mühendislik olarak Türkiye genelinde yapmış olduğumuz neticelenen projelerde biz sizlere bu güveni sunuyoruz. Ayrıca gücenlik komponenti kullanım özgürlüğüne sahipsiniz. Örne kolarak verecek olursak Modül B de 5 adet regülatör markası kullanabilirken, Modül H1 de piyasada bulunan istediğiniz marka CE li ürünü kullanabilirsiniz.
Modül H1 belgesi, Modül B+E belgesi ve modül G belgelerine nazaran montaj sayısını arttırarak kurumsal.olmaya yönelen asansör firmaları tarafından tercih edilmektedir.
Modül H1 belgesi avantajları ve dezenfekte avantajları nelerdir?
Avantajları
- Yoğun montajda birim maliyet düşmekte
- İstenilen tahrik türü, askı tipi, hız ve beyan yüküne göre asansör monte debilme özgürlüğü
- İstenilen CE belgeli asansör komponenti kullanım özgürlüğü
- Devlet ihalelerinin bir kısmında istenmesi
- Kurumsal firma izlenimi
- Tasarım inceleme ile gelen Risk analizi maliyet düşüşü
- Risk analizlerine ekonomik çözüm
- Bakım ve revizyonlarda güvenlik ekipmanı değiştirme özgürlüğü
Dez avantajları
- Orta ve az sayıda montaja yüksek maliyet
- Makina ve Elektrik mühendisi sigorta ve maaş maliyeti
- Smm ve büro tescil maliyeti ( mühe dislerin)
- Sorumluluk firmada
- A tipi muayene kuruluşu haricinde ilave kontrol yok
Modül H1 belgesi ne kadar süre geçerlidir?
Asansörler için alınan Modül H1 belgesi 1 sene geçerli olmakla birlikte her sene yenilenmektedir.
Modül H1 belgesi fiyatı ne kadardır?
Modül H1 belgesi için ilk çalışmaya başladığımız firmalar için Asansek mühendislik olarak uygun fiyat sunmaktayız. Bizimle iletişime geçiniz
Modül H1 de mühendis çalıştırmak zorundamıyım ?
Her asansör firması hizmet vermek amaçlı hizmet yeterlilik belgesi alması gerekmektedir. Asansörlerde TSE HYB denetimi esnasında bünyesinde asgari 1 mühendis çalıştıma zorunluluğu vardır. Modül H1 begesi alacak firma çalıştırdırğı bir mühendis yanında ikinci bir mühendis almak zorundadır.
Hangi mühendislik alanından mezunlar Modül H belgeli asansör firmalarında çalışabilir?
Modül H1 belgesi için MMO ve EMO ya kayıtlı 2 mühendis gerekmektedir. MMO ve EMO nun asansör SMM, asansör mühendis yetki belgesi ve büro tescil yetki belgesi vermiş olduğu Makine, Elektrik-Elektronik,Elektronik Haberleşme, Mekatronik vb. gibi mühendisler çalışabilir.
Modül H1 belgeli firmalar kendi bünyelerindeki mühendisler ile projelerini tasarlayıp hazırlayabilirler mi?
Onaylanmış kuruluş tarafından tasarım kontrol ve doğrulama seviyesinden geçip Modül H1 belgesi alan asansör firmaları asansör proje ve tasarımlarını kendi bünyelerinde gerçekleştirebilmektedirler. Fakat birçok Modül H1 belgeli asansör firması mühendslik firmalarından yardım almaktadır. Modül H1 belgeli fazla sayısa asansör firması tasarım ve asansör avan uygulama proje desteğini Asansmek mühendsilikten almaktadır.
Modül H1 belgesi almalımıyım?
Asansör montaj sayılarını yıllık olarak hesapladığımızda 100 den fazla sayısa montaj yapan asansör firmaları için hesaplı bir belgelendirme türüdür. Ayrıca bazı kamu kurumlarının asansör montaj ihalelerinde modül H1 belgesini şartnamalere yazmaktadır. Toki vb. toplu konut işlerinde asansör sayısından dolayı tercih edilebilir.
Modül H1 Asansör CE belgesi ile birlikte alınabilen tasarım inceleme belgesi nedir?
Asansörlerin tasarım incelemesine dayalı uygunluğu olarak geçen belge kısaca, Modül H1 belgesine sahip firmaların risk analizi belgesidir. Yılda 1 defa Modül H1 li asansör firmasının gerçekleştirmiş olduğu risk analiz metod ve önlemlerinisahada ve evrak ortamında uygunluğunu kontrol edip verdiği belge türüdür. bu sayede asansör firması belgelendirme kapsamında bulunan risk analizi için bu belgeyi aldıktan sonra yapacağı risk analizlerini ücretsiz kend bünyesinde yapabilir.
Asansörlerde tasarım inceleme tipleri nelerdir?
Modül H1 belgeli asansör firmaları birden fazla ab tasarım inceleme belgesi alabilmektdir. Alınacak belgeler asansörlerdeki risk analizi çeşitlerine göre değişmektedir. Bu duruma örnek verecek olursak
- yetrli yüksekliğe sahip olmayan çalışma alanı
- alçak mesafedeki geçiş yolları
- yetersz güvenlik hacimleri
- kuyu tavanına çarpma ihtimali olan kabin üzeri korkuluk vb. ekipman
- Yetersiz kuyu dibi yüksekliği
- Standatın dışında makine dairesi, kat ve kabin kapısı yüksekliği
- karşı ağırlık kabin arası yetersiz mesafe
vb. durumlardır
Asansör firması bir defa yukarıda yazılan yada yazılmayan durumlardan bir tanesi için ab tasarım inceleme belgesi aldığı zaman bir yıl içinde aynı durumdaki asansörler içinde kendi mühendisleri tarafından risk analizi yapılabilir.
Asansörlerde risk analizi nedir?
Asansörlerin bakımı, onarımı ya da kullanımı esnasında standartlara uymayan durumlara göre yaşanacak kazaları bertaraf eden rapordur. Farklı sektörlerde risk analizi tasarımcı, üretici, İSG uzmanları tarafından yapılırken asansörlerde risk analizini alanında yetkin Asanmek Mühendislik sizler için hazırlatıyor. Asansmek arafından hazırlanan asansör teknik dosyası onaylanımş kuruluşun kontrolü neticesinde çıkıyor.
Risk analizi cüreti ne kadardır?
İlk çalışmamızda sizlere uygun fiyat vermekteyiz.
Asansörlerde risk analizi çeşitleri nelerdir?
- Yetersiz çalışma alanı yüksekliği risk analizleri
- Yetersiz geçiş yolu genişlik veya yüksekliği risk analizleri,
- Yetersiz kuyu üct boşluğu risk analizleri
- Yetersiz kuyu dibi mesafesi risk analizleri
- Yetersiz kat veya kabin kapısı yüksekliği risk analizi
- Pano önleri yetersiz çalışma alanı risk analizileri
olarak geçmeketredir. Asnsör denetimleri esnasında en çok karşılaştığımız risk analizi durumları, asasnör kümbet ile makine dairesi tavanı arasındaki mesafeden kaynaklıdır.
TS EN 81-1 A3 stanadrlarından TSE EN 81-20 standartına geçişte risk analizinde değişiklik olur mu ?
Stadart geçişinde asansör üzerindeki risk analizi uyguamalarından bir kısımında değişiklik olmuştur. Örnek vermek gerekirse, A3 standartında kümbet ile taba arası mesafe iki metrenin üzerindeki mesafeler yeterli olurken 81-20 standartında bu değer 2.1 m ye çıkarılmıştır. 210 cm nin altında kalan tavan mesafelerinde risk analizi yapılması gerekmektedir. Aynı şekilde kuyu dibi ve kabin üstü güvenlik hacimlerindeki değişiklikten dolayı asansörerde risk analizi örneği için ekteki formu indiriniz.
Asanmek mühendislik olarak kabin üstü, kuyu dibi makine dairesi dahil olmak üzere asansörün tüm bölülerinde risk aalizi hizmet ivermekteyiz.
Asansör risk analizleri hangi standartlara göre yapılır?
Asansörlerde risk analizi yapılırken TS EN 81-20, TS EN 81-50, TS EN 81-21, TS EN ISO 12100, TS EN ISO 14798:2013 TS 3864-1